You are such a Kiwi ali Ti si tak Kivi.

V Novi Zelandiji se vse vrti okrog kivijev. Imajo kivi sadeže, kivi ptiče, kivi trgovine in kivi banke. Državi pravijo Kiwi land in sebe imenujejo Kiwi people. Ljudje so večinoma farmerji (izvzemi večino, ki živi v velikih mestih). Živijo zelo preprosto in skromno življenje, v majhnih razdejanih hiškah, bolj podobnim našim počitniškim kontejnerjom. Ali pa kar v starih zapuščenih avtobusih. Avti bolj spominjajo na oldtimerje in ponavadi takrat, ko le kdo ustavi tvojemu štrlečemu palcu, ki moli na cesto, traja nekaj minut, predno odmakne vso ropotijo na stran, da ti naredi dovolj prostora za tvojo zadnjico. Po vsej verjetnosti boš dobil še kakšnega psa v naročje. Verjemi, da je bolje majhen kuža v naročju kot dva ogromna slinasta novofundlanca v prtljažniku, ki se slinita po tvojem hrbtu in te neprestano ližeta po vratu. Če boš taprave sreče, šofer mogoče ne bo pretirano pijan in zakajen. Ampak to so ti malo prismuknjeni in hovdrasti, včasih malo nenavadni in neurejeni, površni in manj organizirani, velikokrat bosi in smešno oblečeni ampak vedno prisrčni Kiwiji. In zdaj končno razumem tisti stavek iz angleških humorističnih nanizank – you are such a Kiwi. =)

Nova Zelandija, dežela kivijev, ovc in krav. Čudovita je, tako kot pravijo vsi. Severni otok obdajajo pašniki za ovce, pašniki za krave, veliki vulkani in na stotine naravnih termalnih vrelcev. Na JV je ta otok obdan tudi s čudovitimi peščenimi plažami in turkizno modrim morjem. Južni otok je bolj raznolik in barven. Bogat z jezeri in gorami, ledeniki in divjimi plažami. Narava živi v vseh svojih razsežnostih, krave in ovce se umirjeno pasejo na ogromnih travnikih, pingvini in morski levi veselo plavajo po razburkanem morju. Če imaš srečo lahko vidiš tudi orke.
Ceste so urejene in prazne, speljane mimo vseh čudovitih jezer in vznožji gora. Postojank ne manjka. Na vsake nekaj kilometrov je kakšna stvar, ki bi si jo bilo vredno ogledati. Prelepi razgledi, sprehod čez čudovit pragozd, majhen slap, plaža z morskimi levi, neobičajni naravni pojavi ali območje kjer živijo njihovi visoko opevani ptiči Kiviji. Na teh mestih te vedno čaka urejeno parkirišče s sanitarijami in piknik mizicami, od tam pa vodijo urejene peš poti, opremljene z opisi, ki te seznanjajo s pomembnimi dejstvi tega dela sveta. V večini so vsi ogledi brezplačni, imajo pa vedno nastavljene škatle za prostovoljne prispevke. Zveni kot popolna destinacija za očija in mamico. =)
Tisti, ki ne želijo samo posedati v avtu in se premikati od točke a do točke ž, lahko najdejo na stotine aktivnosti, ne glede na to, kam se podajo. Najemi koles, vesljanje s kajaki, raftingi, bungi jumpingi, izleti z ladjicami in neskončna paleta različnih trekingov. Ampak pazi, vse aktivnosti razen trekingov, so zelo drage, in za nas Slovence malo precenjene.
Novo Zelandijo so naselili Angleži, Škoti in Irci (cca. 75% prebivalstva). Država je “mlada” (slabih 200 let), manjša mesta so si zelo podobna in “pravilno” zgrajena. Večja mesta so druga zgodba. Super turističen Quinstown, zelo modern in živahen Wellington in poln Kitajcev in drugih Azijcev Auckland. Zgodovina je skromna. Na srečo živi še nekaj potetoviranih Maorov, prvotni prebivalcev Nove Zelandije – Aotearoe, ki si prizadevajo, da bi ohranili ali oživeli tradicijo svojih prednikov.

Nova Zelandija je bil najin prvi preizkus smučanja na drugem kontinentu, na južni polobli. Odprla nama je nov pogled, novo perspektivo smučanja. Počasi spoznavava, da je smučanje veliko več kot drajsanje po potlačenih progah. Takoj, ko zmanjka vlečnic in si privežeš smuči na nahrbtnik, spoznaš pravi pomen hribov, snega in smučanja.

Za delo sva zaprosila na S otoku, na vulkanu Mt. Ruapehu, smučišče Whakapapa. Gora na kateri smo 4 mesece učili smučanje je vulkan, poln klifov in skal ter ima čudovit pogled na Tongariro nacionalni park in njegov vulkano. Smučarski teren je čudovit. Tukaj lahko najdeš zelo strme terene, kuluarje in klife. Ko izstopiš iz zadnje vlečnice si nadaneš kože na smuči ali smuči privežeš na nahrbtnik in se povzpneš do vrha. V kraterju vulkana je jezero. Iz vrha vulkana se lahko s smučmi spustiš do jezera, potem pa ob jezeru prečiš na drugo stran in smučaš do smučišča Turoa, ki je na drugi strani. Spust je čudovit in strm. Zelo lep vzpon s smučmi ali brez je tudi vzpon na vulkan v Tongariro nacional parku. Vulkan je še zelo živ. Ob vzponu te spremljajo vonjave vulkanske vode, vonj ima po gnilih jajcih, iz lukenj se aktivno kadi. Ker so zime v Novi Zelandiji nekaj stopinj pretople, je tukaj veliko dežja, smučišče pa je zaradi slabih razmer (veter, led) velikokrat zaprto.

Kot smučarski učitelj ne moreš prihraniti veliko denarja, ker ni veliko dela, stroški življenja pa so visoki. Ampak je lepa izkušnja. Na smučanje prihajajo ljudje iz cele Azije, ki tukaj prvič vidijo in občutijo sneg. Zato je tudi učenje tukaj drugačno. Včasih dobiš skupino dvajsetih  ljudi ali več in jih skušaš v tem kratkem času spoznati s smučarskim športom – smučanjem in s snegom samim ter ustvariti čim lepše spomine, ki jih bodo hranili za vedno v spominu.

.

NAJIN POTEP
20.6.2014 – 4.12.2014

.
V času zime, prve štiri mesece, sva bolj kot ne ždela “doma”. Če delaš, pač ne moreš kam daleč it. Kadar smo dobili prost dan, smo odštopali proti Taupotu. Nam najbljižje večje mesto z velikim vulkanskim jezerom in naravnimi termalnimi vrelci okoli njega. Enkrat naju je nas supervisor Chris, odpeljal k njemu domov, v Taurango. Vzel naju je na njegovo kivi farmo in nama pokazal kivi factory, kjer poteka vso pregledovanje in pakiranje kivijev. Na sprehodu po obali sva videla modre pingvine in v eni izmed jam tudi svetleče jamske črve. Na poti nazaj smo se ustavili tudi v Rotorui, kjer imajo Maori zgrajene svoje vasice ob termalnih vrelcih in gejzirjih.

.
Po zimski sezoni sva najela avto in naredila krog po severnem otoku, ki je izgledal nekako takole:
Auckland – ninety miles beach – Bay of islands (Long beach blizu Russel) – Cape Ringa – Coromandel – Wahihi – Auckland.

.
Nato sva letela na južni otok in naredila novo pot:
Queenstown z jezerom Moka, Wanaka preko prelaza – Haast (pingvini) – Bruce bay (morski levi) – Fox Glacier – Franz Josef Glacier – Greymuth – Punakaihi (palačinkaste skale) – Nelson – Abel Tasman (treking) – Cape Farewell – Picton in s trajektom do Wellingtona.

.
Vse kar sva si uspela pogledati na južnem otoku, močno priporočava. Na severu je čudovit Wellington.
Zaradi hudih nalivov in sneženja (v mesecu novembru), sva morala spustiti nekaj trekingov in poti, kot je Milford sound, Mt. Cook,..

.
Avto sva najela pri GoRentals za 45nzd na dan. Pri GoRentals ne potrebuješ mednarodnega vozniškega dovoljenja, medtem, ko ga pri Jucy potrebuješ.

.
Najin budget.

.
Cca. 70eur za dve osebi na dan. V to vključujeva vse, kar sva v treh tednih pri potovanju po Novi Zelandiji zapravila. Odločila sva se za low budget potovanje. Najela sva avto, v njem spala in si kuhala. Spala sva večinoma v brezplačnih kampih ali v nizkocenovnih kampih, ki so last države. Za drage aktivnosti se nisva odločila, ker so predrage, precenjene in ker je bilo tisti čas zelo deževno in mrzlo. Ostali ogledi so bili zastonj. Naredila sva tudi zelo lep treking po Abel Tasmanu.

.
Se finančno splaša poučevati smučanje na Whakapapi? Tukaj bova zelo realna. V dobrih treh mesecih sva skupaj zaslužila okrog 11.000NZD, za najem hiše sva porabila cca. 3000NZD, za hrano in pijačo 2000NZD. Potem so tukaj še vize, za katere sva plačala 500NZD in če temu odšteješ še letalske karte, ti ostane ravno dovolj za 14 dnevno low budget potovanje po Novi Zelandiji. Bogatije ni, je pa lepa izkušnja. =)

.
Pametni namigi

.
Razmišljaš, da bi kupil avto?  Če se odpravljaš v Novo Zelandijo za daljši čas, se vsekakor splača. V nizki sezoni, od junija pa vse tja do septembra, lahko starega campervana kupiš za 2000-3000NZD, v septembru in kasneje pa ga lahko prodaš za 4000NZD.

.
Rentanje avtomobila. Če si na tesno z denarjem, imaš pa čas in nisi točno vezan na lokacijo, lahko poskusiš z relocated car. Agencija ti krije petrol in po potrebi stroške trajekta med S in J otokom. Tvoja naloga pa je, da ga v določenem časovnem obdobju varno pripelješ od točke A do točke B. V tem primeru je strošek najema avta 1NZD na dan. Torej vtipkaj na splet “relocated car” ali preveri na spletnih straneh večjih agencij: Jucy, Apex, Go rentals,..

.
Kampiranje. Po Novi Zelandiji imaš marsikje možnost prostega kampiranja. Pomagaj si z mobilno aplikacijo CAMPERMATE in CAMPING NZ. Te postojanke so včasih opremljene s sanitarijami in tekočo vodo, včasih pa je to le delček travnika. V tem primeru te aplikacija opozori, da je kampiranje dovoljeno za avtomobile z lastnim straniščem. Zaradi onesnaževanja je možnosti prostega kampiranja vse manj, zato poskrbi, da tam kjer se nastaniš, za sabo tudi pospraviš.
Vse več imajo nizkocenovnih kampov, ki so last države. Imenujejo se DOC kampi in stanejo 10NZD na osebo na noč. Ti kampi so opremljeni s sanitarijami in tekočo vodo. Najdeš jih po vsej Novi Zelandiji.

.
Oprema. Vse kar potrebuješ za backpackersko potovanje po Novi Zelandiji najdeš v Family store. To je veriga trgovin z rabljeno opremo. Najdeš jih v vseh večjih mestih. Posodo za kuhanje, odeje (5NZD), vzglavnike (1NZD), bunde, knjige. Cene so nizke, poleg tega pa lahko ob zaključku potovanja, vso opremo vrneš nazaj v eno izmed teh trgovin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.