Jaisalmer – The Golden City

Jaisalmer je najbolj čudovito mestece v Rajahstanu. Pravijo mu tudi zlato mesto, ker se kamen in pesek, iz katerega je mesto zgrajeno, ob sončnem vzhodu in zahodu sveti kot zlato. Leži v osrčju puščave Thar (The Great Indian Desert), blizu Pakistana.  Je fort, edini fort v Indiji, v katerem ljudje dejansko živijo. Zgrajen je na hribu, obgrajen z obzidjem znotraj katerega je polno palač in templjev. Zaradi neverjetne arhitekture je pod UNESCO zaščito.

Ob mestu leži čudovito jezero na katerem so postavljeni templji in v katerem plava na stotine ogromnih rib.

S kamelami v puščavo Thar

Največja atrakcija je safari s kamelami v puščavo Thar. Lahko se odločiš za dnevni safari, dvodnevni, ali večdnevni. Če nisi ljubitelj jahanja kamel, se lahko v puščavo podaš tudi z jeepom.

Overnight safari pomeni, da te ob 15.00 naložijio v avto in odpeljejo v divjino (cca. 1 ura vožnje), tam te posedejo na kamelo, potem pa kakšno uro in pol jahaš kamelo do prve sipine. Na sipini počakaš sončni zahod, potem pripravijo ogenj, skuhajo večerjo (chapati in zelenjavo) in potem zaspiš pod milim. Seveda ti zraven prinesejo odeje. Po sončnem vzhodu ti pripravijo zajtrk (sadje, chai in popečen toast), potem pa počasi odjahaš nazaj.

Nama je bilo zelo všeč, ampak tudi čisto dovolj za eno noč. Z nama sta šla dva fanta in sedem kamel (ker so jih peljali s sabo na pašo). Bila sta zelo prijazna, preprosta in nevsiljiva.

Čeprav se veliko turistov odloči za ta safari, imajo različni guesthousi odpeljejo na različne sipine. Tako da lahko ostale turiste vidiš le od daleč.

Cena: 1200 Rup naprej (odvisno od želje po barantanju).

Vključen prevoz, kamele, hrana in voda, odeje za ponoči.

Izvajalec: Hotel Desert

Transport

Po mestu in do jezera ne potrebuješ prevoza, ker je vse na zelo malem mestu in v bližini. So pa vedno na razpolago tudi rikše.

Avtobus do Udaipura stane 750Rup (sleeper) in traja 11ur.

Avtobus do puškarja stane 500Rup (sleeper) in traja 10ur

NAKUPI

Mesto je polno izdelkov, ki jih izdeljujejo v vasicah: šivane preproge ali pogrinjki, usnjene torbe, srebro in indijski nakit. Izdelki se zelo poceni. Prav tako so ulice napolnjene s tailorji, ki ti v dveh dneh sešijejo obleko po meri. Šivanje moške obleke stane 3000Rup + blago.

Zraven KUKU cafe bara, na obzidju mesta, je turi trgovinica, kjer ti naredijo srebrni prstan po tvojem okusu. Fant ti bo izrezljal v prstan tvojo življensko zgodbo ne glede na to, kako zahtevna že bo. 😉

SPANJE

Na možnost je ogromno prenočišč, znotraj in zunaj forta. Sobe za dva stanejo od 250Rup dalje. Priporočava spanje v fortu, ker je to edini fort v Indiji, v katerem ljudje živijo in je res posebno doživetje.

Spala sva v hotelu Desert. Zelo prijazni oskrbniki in nevsiljivi.

KAVA

Če si želiš dobro kave, obišči KUKU cafe shop, ki ima prelep pogled na mesto ob sončnem zahodu in zelo prijazna fanta, brata, ki vodita ta lokal.