1. Kako do Cebuja

Nizkocenovne letalske družbe ponujajo poceni lete znotraj Filipinov. Posamezen let stane med 25 in 35euri. Midva sva letela z Air Asio.

 

  1. Ne spreglej
  • MOALBOAL:

Jate sardin. To malo mestece leži ob obali in bolj spominja na vas. Znano je po jatah sardin, ki plavajo v morju v bližini obale. Med iskanjem sardin sva videla tudi želve. V vodi pa je bilo tudi veliko meduz, ki te ob dotiku malo opečejo. Meduze najdete na Panangsama beach.

Slapovi Kawasana. Lepi ampak tudi zelo obiskani. Do njih se pripeljete z motorjem ali z avtobusom iz Moalboala. Cena za avtobus je 20php. Vstopnina za slapove je 40php. Parkirnina za motor stane 50php.

Spanje: Spala sva v lepih bungalovih v notranjosti, cca. 3min hoje so plaže. Vivians Cottages, 500php/noč.

Motor: Motor sva si rentala v najinem lodgu za 300php/dan. 1l bencina stane 45php.

Kako do Moalboala: Iz South bus terminala pelje vsako uro avtobus, ki stane 150php. Vožnja traja cca.4ure. Iz Moalboala mesta do Panangsama plaže lahko vzamete rikšo za 50php.

  • NAJVIŠJI VRH CEBUJA – OSEMA PEAK:

V bližini Moalboala sva se povzpela na najvišji vrh otoka Cebu. Iz vrha je lep razgled na hribčke in ocean. Do tja se pripelješ z motorjem. Kako? Pelješ se v smeri Kasawi slapov, ne zaviješ k slapovom ampak nadaljuješ vožnjo po glavni cesti do odcepa za naslednji slap. Tukaj zaviješ levo, potem pa samo slediš tej cesti do mesta Mantolongon. Tam ti bodo domačini pokazali pot do Osmena peaka. Vožnja traja nekje uro in pol. Hoje je nekje 15minut. Pot je enostavna, če si zaželiš družbe z vodičem (ti so ponavadi otroci, ki ne razumejo veliko angleščine), jim lahko na koncu plačaš 50php.

  • SNORKLJANJE Z WHALE SHARKI – OSLOB:

Snorkljanje z whale sharki je za večino popotnikov top doživetje na Filipinih. Plavati s snorkljem v ustih, 20 metrov od obale, z ogromnimi kiti je zagotovo zanimiva izkušnja. Ampak, ko vidiš ves ta naval ljudi, ki se bori za košček prostora v bližini kitov, medtem ko ti pasivno plavajo ob čolnih, molijo gobčke iz vode in čakajo na novo dozo hrane, se pa počutiš malce neumno in krivo, da si tam. Po tridesetih minutah se predstava konča, mi odidemo, siti kiti odplavajo in naslednja skupina petdesetih ljudi je pripravljena.. predstava se ponovi.

Vstopnina: 1000php + 100php entrance fee

Cena zajema kratko predstavitev, prevoz s čolnom (30m od plaže), masko s snorkljem, 30 min snorkljanja s kiti.

Ob obali je veliko resortov in agencij, ki ponujajo snorkljanje. Snorkljanje poteka samo na enem mestu. Če greš direktno do tega mesta, plačaš samo 1000php. Če kupiš karto v drugem resortu, te ti z jeepom odpeljejo do tega mesta, ti pa plačaš 100php več za entrance fee. Rikša te bo najverjetneje dostavila do resorta, s katerim ima poseben dogovor. Avtobus ustavi direktno na tej plaži.

Plaža s kiti se nahaja 5km pred Oslob city. Avtobusi in jeepneje do tja stanejo 10php, privat rikša pa 100php/osebo v obe smeri.