1. Kako do Bohola

Na Boholj je najlažje priti z otoka Cebu.

  • Iz Cebu city – Najpogostejše in najcenejše ferryje lahko ujamete v pristanišču v bližini Cebu city. Ferry lahko ujamete večkrat na dan, stane 200php. Vožnja traja cca. 2,5 uri.
  • Cebu city – Tagbilaran. Počasen ferry stane 200php, vožnja traja 4ure. Hiter ferry stane 500php, vožnja traja 2uri.
  • Cebu city – Tubigon. Vožnja traja 1 uro in stane 224php. Odhod je ob 10.00, 12.00, 14.00 uri in tako dalje.
  • Argao – Loon. Če ste pristali v Oslobu in želite od tu na Boholj je Argao najbližje mesto od koder lahko vzamete ferry do Bohola (Loona). Ferry pelje 2x na dan in sicer ob 11h in 20h in stane 200php. Iz Osloba do Argaota lahko vzamete avtobus (1,5ure).
  • Iz Osloba – Lahko se zapeljete z avtobusom do mesta Argao ali pa vprašate lastnike vašega hostla, da vam pokažejo kje ulovite ladjice iz Bohola, ki so pripeljale turiste na izlet (snorkljanje) v Oslob. Te ladje odplujejo nazaj proti Boholu (Alona plaža) ob 12. Uri. Če se odločite za snorkljanje z whale sharki, lahko kar na tej plaži povprašate ladjice iz Bohola, za prevoz do tja. Njihovi gostje plačajo 800php za obe smeri, v eno smer vam bodo računali 500-800php.
  • Damaguete – Od tu vozi samo en operater (Oceanjet), zaradi tega je prevoz do Bohola krepko dražji. Stane 700php in gre 3x na dan. Za pot od Osloba do Damaguete je potrebno vzeti avtobus do Liloama, nato trajekt in jeepni do Damaguete. Iz Damaguete lahko obiščete Siqihor otok (200php), ki je baje čudovit.

 

  1. Ne spreglej

ALONA BEACH

Najbolj slavna plaža na Boholu. Živahna plaža z belo mivko in mirnim turkiznim morjem, v katerem stoji na desetine ladjic, pripravljene, da turiste zapeljejo na dnevni izlet. Na plaži je polno majhnih lokalov, vsak večer pa lahko med sprehodom po plaži vidite plesalce z ognjem, ples strežbe in še kaj. Alona beach je lepa, živahna in turistično prijazna. Pivo stane 50php, hrana 100php in več. Če želiš lokalno gostilno z velikimi srebrnimi lonci v katerih se skrivajo hladne filipinske dobrote, pojdi do glavne ceste in zavij levo. V razdalji 100 metrov stojita dve lokalni gostilni.

Iz pristanišča do Alona plaže lahko vzamete taxi, ali pa se sprehodite do glavne ceste in ujamete rikšo do glavne avtobusne postaje (10php) od tam pa avtobus do Alona beach (25php).

Prenočišč je malo morje. Sobico na plaži je težko dobiti, poleg tega so zelo drage. Če pa ne potrebujete pogleda na morje, lahko že samo z minuto ali dvema hoje v notranjost naletite na lepe in poceni sobice. Midva sva bila v Walking in haven, 500php/sobo/noč, z dvema zakonskima posteljama, čisto, wifi in prijazno osebje.

 

DNEVNI IZLET Z LADJICO

Priporočava dnevni izlet, ki zajema ogled delfinov, snorkljanje na Balicasangu in obisk Virgin otoka. Traja od 7.00 do 13.30ure in stane 350php/osebo. Cena vključuje prevoz in izposojo mask za snorkljanje, se pa predčasno pozanimajte, če je všteta tudi vstopnina za snorkljanje na otoku Balicasang. Na Balicasangu je lep koralni greben (30m od obale, na mestu kjer ladjice ustavijo) in nahajališče želv (Čelno s Panglao otokom). Ker je od obale do koral zelo nizka voda (z veliko koral) in je skoraj nemogoče hoditi, domačini za 100-150 php ponujajo prevoz s čolnom.

Iz Alona beach ponujajo tudi dnevni izlet v oslob za snorkljanje z whale sharki. Prevoz stane 800php, snorkljanje stane 2000php.

 

CHOKOLATE HILLS, TERSIERJI (male opice) in METULJI

Za ogled teh treh atrakcij je najlažje najeti motor in se zapeljati od enega mesta do drugega. Motor stane 400-500php na dan, vožnja je čudovita, ceste so obdane z gozdovi, hribi, riževimi polji, rekami in slapovi.

 

LOBOC

Loboc je tisti divji del Bohola, ki ga pokrivajo gozdovi, reke in slapovi. Spominja na junglo in je čudovit prostor za oddih. Privoščite si bungalov ob reki, sredi gozda in se odpravite na dnevne izlete z motorjem.

Spala sva v NIPA HUTS, 450php/dan za čudovit bungalov na jasi ob reki. Zajtrk s pečenimi jajci, toastom in toplim napitkom ti pripravijo za 45php/osebo. Na marketu sva dobila motor za 300php/dan.

V bližini so Chokolate hills in tersierji. Za večjo avanturo pa lahko naredite bike zipline (glej slikce), kjer se s kolesom voziš po vrvi nad čokoladnimi hribčki.

Obišči tudi twin waterfall.

V nekaterih prenočiščih ponujajo tudi izlete s supom po reki (obisk slapov). Najem supa stane 800php/uro, 1600php/pol dneva, 2400php/dan.

Nočni ogled firefly (kresničk) stane 600php/čoln (enourni izlet).